Tiedote 21.09.2021

Kainuun yritykset aktiivisesti mukana pandemian torjunnassa

Kainuussa elinkeinoelämän aktiivinen osallistuminen koronan torjuntaan on ollut esimerkillistä. Valtaosa yrityksistä on suhtautunut koko pandemian ajan sekä ohjeisiin ja rajoituksiin että rokotuksiin erittäin myönteisesti. Muun muassa avoimien rokotuspisteiden järjestelyissä yhteydenotot marketteihin ovat tarjonneet sujuvan tavan järjestää rokotukset siellä missä ihmiset muutenkin liikkuvat.

Uusina aloitteina on käynnistynyt myös yritysten tarjoamia kannusteita rokotusten ottamiseksi. Kajaanin yrittäjät ja kaupunkikeskustayhdistys ilmoittivat tarjoavansa perjantaina 24.9 Raatihuoneen rokotuspisteen asiakkaille kahvilakupongin. Asian saama myönteinen vastaanotto on synnyttämässä lisää tempauksia.

Kuhmon Osuuspankki on päättänyt lahjoittaa 22.9 alkaen kaikille uusille 1. rokotuksen ottajille 20 euron arvoisen lahjakortin. Kortilla voi palkita itsensä käymällä esim. pizzeriassa tai polttoaineostoksilla. ”Meille toimintaympäristön turvallisuus on kaikki kaikessa, koski se sitten terveyttä tai muuta toimintaa. Kuhmossa alle 40-vuotiaiden aikuisten rokotusosuus on vielä alle 70 % ja haluamme tällä kannustaa kaikkia ottamaan koronarokotukset”, kertoo Kuhmon Osuuspankin toimitusjohtaja Martti Pulkkinen. 

Kannustimen saavat ensimmäisen rokotuksen ottajat Osuuspankin talossa sijaitsevasta rokotuspisteestä (entiset Kuhmon Lääkäripalvelun tilat, Koulukatu 10, Kuhmon JK Fysioterapian viereinen ovi), johon on oma sisäänkäynti katutasolla. Rokotuspiste on avoinna 22.9. alkaen klo 13 - 20 ainakin loppuviikon ajan tai niin kauan kuin erää riittää. Kampanjaan on varattu 1000 rokoteannosta.

Rokotusaktiivisuus vaihtelee hieman eri puolilla maakuntaa

Kainuun kunnista koronarokotusten kattavuuden kärjessä ovat Hyrynsalmi, Ristijärvi ja Suomussalmi, joissa lähes 90 % 12 vuotta täyttäneistä on saanut ensimmäisen annoksen. Muissa kunnissa osuus on yli 80 %. Toisen annoksen osalta matalin rokotuskattavuus (60 %) on Kajaanissa, jossa myös väestörakenne on nuorempi.

”Ajanvaraukset huomioiden toinen rokotusannos Kainuussa puuttuu noin 7000 rokotusikäiseltä henkilöltä, jotta rokotuskattavuus olisi kohtuullisella 80 %:n tasolla. Erinomaisena väestötason kattavuutena voidaan pitää yli 90 % osuutta”, arvioi Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta. ”Tähän tarvitaan myös erityisiä toimia, joten olemme kiitollisia paikallisten yritysten osoittamasta yhteiskuntavastuusta”.

Kainuun sote lähettää muistutustekstiviestejä rokotusikäisille, joiden yhteystiedot ovat käytettävissä. Avointen rokotepisteiden aukioloajat löytyvät verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Esimerkiksi Kajaanissa Prisman rokotuspiste on avoinna arkisin klo 11–19 ja lauantaisin klo 10–14, mutta muissa kunnissa pari päivää viikossa erillisen aikataulun mukaan.

Kolmas koronarokote jaossa immuunipuutteisille

Kolmas, ns. täydentävä koronarokotteen annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.  Näihin kuuluvat mm. elinsiirto-, solusalpaaja- tai dialyysihoitoa saavat tai synnynnäistä vaikeatasoista immuunipuutosta sairastavat. Täydentävät rokotusannokset Kainuussa saa kaikilla kuntien rokotuspisteillä. Lisätietoa asiasta soten verkkosivuilta.

Uusia koronatartuntoja

Maanantaina Kainuussa todettiin kahdeksan uutta koronatartuntaa. Yksi tartunta on Kajaanissa, yksi Sotkamossa ja kuusi tartuntaa Kuhmossa Lentuan koulun oppilailla. Karanteeniin on määrätty noin 25 henkilöä. Koronan ilmaantuvuus Kainuussa on 87,5 / 100 000 / 14 vrk.

Lieväoireista lasta ei tarvitse rutiininomaisesti testata, mikäli perheen vanhemmat ovat kahteen kertaan rokotettuja ja perheessä on vain alle 12-vuotiaita lapsia, eikä tiedossa ole altistumista koronavirustartunnalle. Yli 12-vuotiaat voivat negatiivisen testin jälkeen palata töihin tai kouluun oireiden salliessa ja varovaisuutta noudattaen.

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668