Tiedote 27.05.2020

Kainuun uuden sairaalan toinen vaihe etenee

Kainuun keskussairaalan uuden päärakennuksen ensimmäinen osa avattiin potilaskäyttöön tammikuun lopulla. Päivystävät toiminnot ja osa osastohoidosta on toiminut kevään ajan uusissa tiloissa samaan aikaan, kun toisen vaiheen rakentaminen on edistynyt suunnitellusti. Koronapandemia ei ole vaikuttanut hankkeen etenemiseen, vaikka työmaalla on toteutettu poikkeavia järjestelyitä tartuntojen ehkäisemiseksi.

Uuden sairaalan toinen vaihe valmistuu kolmessa osassa. Elokuun loppuun mennessä tilaajalle luovutetaan kahden poliklinikan sekä vuodeosastojen tiloja yhteensä 4 150 m2. Lokakuun aikana näihin muuttavat yleislääketieteen vastaanotot ja vaativan kuntoutuksen yksikkö Kajaanin pääterveysasemalta sekä KAKS:n lasten ja nuorten poliklinikka.

Vanhan päivystysrakennuksen eli ns. E-rakennuksen n. 3000 brm2 saneeraus on parhaillaan meneillään. Kokonaan uudistettuihin tiloihin sijoittuvat kehitysvammapoliklinikka ja -akuuttiyksikkö sekä lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikat ja osastot. Lisäksi ensihoidon käyttöön uudistetaan rakennuksen 1. kerroksen tilat. E-rakennuksen työt valmistuvat alkutalvella 2021.

Viimeisenä uuden sairaalan rakennusosana valmistuvat päärakennuksen loput poliklinikat ja osastot sekä sairaalakoulu, jotka muuttavat syksyllä 2021. Tämän lohkon laajuus on 9 650 brm2. Vanhan sairaalan purku- ja alueen viimeistelytyöt siirtynevät osittain vuodelle 2022.

Uuden sairaalan suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Kainua-allianssi, jonka osapuolina ovat Skanska Talonrakennus, Caverion Suomi, Sweco ja Kainuun sote. Hankkeen päätösvaiheen ajaksi allianssin projektiorganisaation johtoon on nimitetty RI Timo Markkanen, nykyisen projektijohtajan Kimmo Ahosen siirtyessä 17.6. alkaen Skanskan sisällä OYS:n sairaalaprojektiin. ”Olen saanut olla mukana rakentamassa hienoa sairaalaa kainuulaisille 3,5 vuotta ensimmäisestä lapionpistosta alkaen. Toteutusvaiheen valmius on nyt 85 %, joten lähden hyvillä mielin uusiin haasteisiin”, toteaa Ahonen.

Uusi sairaala tutkii, hoitaa ja kuntouttaa

Kainuun keskussairaala on Kainuun ja lähialueiden päivystävän terveydenhuollon keskus. Sairaalassa toimivat kaikki keskeiset lääketieteen erikoisalat, leikkaus- ja toimenpideyksiköt, synnytysosasto sekä nykyaikaiset diagnostiikkapalvelut.

Valmistuttuaan sairaalassa on yhteensä 240 sairaansijaa, jotka osastoilla ovat pääasiassa yhden hengen huoneita. Uuden sairaalan painopisteenä on kuntoutus osana kaikkea hoitotoimintaa. Esimerkiksi osastokerroksissa on erityiset kuntoutusalueet, jotka on tarkoitettu toipumista edistävään harjoitteluun.

Uuden sairaalan suunnittelussa on huomioitu toiveet potilaat ja läheiset huomioivasta hoitoympäristöstä. Potilastiloissa on esimerkiksi runsaasti luonnonvaloa, värejä ja taidetta virkistämässä miljöötä.