Tiedote 31.10.2019

Kainuun uuden sairaalan ensimmäisen vaiheen rakentaminen on valmis

Kainuun keskussairaalan uudistamisen ensimmäinen vaihe on valmistunut aikataulun mukaisesti lokakuun loppuun mennessä. Suunnittelusta ja rakentamisesta vastaava Kainua-allianssi luovutti tilat tilaajalle tänään uudessa sairaalassa pidetyssä tilaisuudessa.

”Rakennusvalvonta on antanut käyttöönottoluvan sairaalalle ja olemme nyt vastaanottaneet yli kaksi kolmasosaa uudesta sairaalasta. Potilastyö voi alkaa tammikuun lopulla, kun ensimmäisten yksiköiden muutto on suoritettu”, iloitsee kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto. ”Kainuun uudessa sairaalassa toimintamallit uudistetaan kustannustehokkaasti ja tavoitteena on 10 % tuottavuuden parantuminen”, jatkaa Ahopelto.

Nyt valmistuneet tilat sisältävät ns. kuuman sairaalan eli päivystyksen, kuvantamisen ja laboratorion näytteenoton sekä synnytys-, leikkaus- ja teho-osastot. Myös pääosa vuodeosastoista sekä päiväsairaala, toimenpideyksikkö ja välinehuolto siirtyvät uusiin tiloihin. Yhteensä uuden sairaalan hankelaajuus on 46 000 brm2, josta ensimmäisessä vaiheessa valmistuu n. 30 000 brm2.

Marras- ja joulukuun aikana tehdään edelleen pieniä viimeistelytöitä sekä kalustetaan ja varustellaan tilat toimintaa varten. Hoitotoiminnoista ensimmäisenä käynnistyvät magneettikuvaukset uuden sairaalan puolella jo marraskuun lopulla. Muut yksiköt muuttavat vaiheittain tammikuun kahden viimeisen viikon aikana.

Keskussairaalan palveluiden muutoksista tiedotetaan vuoden vaihteen jälkeen kotitalouksiin jaettavalla tiedotteella sekä Kainuun soten verkkopalveluissa. Tiedotusvälineiden ja asiakkaiden on mahdollista tutustua uuden sairaalan tiloihin avajaisten yhteydessä tammikuussa.

Toinen vaihe alkaa 2020

Toisen vaiheen työt käynnistyvät välittömästi yksiköiden muuton jälkeen, jolloin ensimmäinen vanhan sairaalan siipi puretaan uuden rakennusosan kohdalta. Rakennustyöt jatkuvat vuoden 2021 kesään saakka, jonka jälkeen alue viimeistellään purku- ja pihatöiden osalta.

Toinen vaihe jakautuu eri osiin, joista ensimmäisessä lasten ja nuorten poliklinikka sekä Kajaanin terveyskeskuksen vastaanotot ja kuntoutusosasto siirtyvät syksyllä 2020 uuden sairaalan tiloihin. Keväällä 2021 aukeavat kehitysvammaosasto, lasten ja nuorten psykiatrian yksiköt ja ensihoidon tilat. Viimeiseksi muuttavat loput poliklinikat ja osastot alkusyksystä 2021.

Allianssi onnistunut tehtävässään

”Saimme tehtäväksi toteuttaa tehokkuutta tukevan, turvallisen ja älykkään sairaalan tilaajan tarpeisiin. Ja kun vielä lisätään puurakentamisen merkittävä toteutus, niin olemme kaikin puolin yhdessä onnistuneet. Tästä on hyvä jatkaa hankkeen loppuosaan”, kertoo Kainua-allianssin projektijohtaja Kimmo Ahonen.

Kainuun soten yhtymävaltuuston puheenjohtaja Osmo Polvinen totesi luovutustilaisuudessa, että tämä on tärkeä päivä kainuulaisille. ”Hanke on toteutunut aikataulussa sekä yhteisesti sovittujen periaatteiden ja allianssisopimuksen mukaan. Huomautuksia tai erimielisyyksiä ei ole tullut, ja toisen vaiheen rakentaminen jatkuu suunnitellusti”, summaa Polvinen.