Tiedote 15.06.2018

Kainuun uuden keskussairaalan harjannostajaisissa juhlitaan myös tietomallikisan voittoa

Kainuun uuden keskussairaalan harjannostajaisia vietetään tänään Kajaanissa yli kahdensadan hengen voimin. Rakentajien ja hankkeen toteuttajien perinteisessä tilaisuudessa on myös erityinen juhlan aihe: Kainua-allianssin sairaalahanke on valittu Suomen parhaaksi tietomallihankkeeksi!

Tietomallintaminen eli BIM (Building Information Modelling) on nykyaikainen rakentamisen toimintatapa, jossa hyödynnetään kolmiulotteisia malleja laskelmissa sekä piirustusten ja suunnitteluaineiston tuottamisessa sekä rakentamisen tuotannossa. Kymmenettä kertaa järjestettyyn Tekla BIM-Awards -kilpailuun osallistui mm. Helsingin Olympiastadionin ja uuden keskustakirjaston projektit sekä muita rakennushankkeita Suomesta, Ruotsista ja Liettuasta.

Tuomareiden arvosteluperusteiden mukaan voittajalla on monipuolinen ja laaja tietomallien käyttö niin eri osapuolten yhteistyössä kuin innovatiivisissa ratkaisuissakin. Suunnittelun lisäksi tietomalleja on hyödynnetty myös työmaalla ja tuotantoketjussa. Visualisointia on lisäksi käytetty ahkerasti apuvälineenä sairaalan henkilökunnan suuntaan.

”BIM-kisan voitto on alan arvostettu tunnustus, josta olemme syystä ylpeitä. Olemme pyrkineet maksimoimaan mallin käyttöä monin eri tavoin”, toteaa Kainua-allianssin projektijohtaja Kimmo Ahonen.

Sairaalan päärakennuksen runko-osat valmiina

Ensimmäisessä vaiheessa loppuvuonna 2019 valmistuvan sairaalaosan runko on nyt seitsemännen kerroksen harjakorkeudessa. Sisätyövaiheet ovat parhaillaan käynnissä pintavalujen, väliseinien ja talotekniikkatöiden osalta. Myös ensimmäiset hissien ja varastoautomaattien asennukset sekä uuden logistiikkaterminaalin perustustyöt ovat alkaneet.

Uusi sairaala on Kainuun suurin julkinen rakennuskohde, joka työllistää keskimäärin 200 rakentajaa vuoteen 2021 saakka. ”Uusi sairaala on Kainuun sotelle ja koko maakunnalle todella merkittävä asia. Ensi vuonna valmistaudumme jo käyttöönottoon henkilökunnan kanssa ja potilastyö päässee käyntiin kevättalvella 2020”, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Sairaalan suunnittelussa korostuvat viihtyisät, tehokasta hoitoa tukevat tilat sekä kuntouttava hoitoympäristö. Betoni- ja teräsrakenteiden lisäksi Kainuun uudessa keskussairaalassa hyödynnetään myös puurakentamista. Päärakennuksen ulkoseinissä käytetään yli 10 000 m2 puuelementtejä.

Lisätiedot:

 

Kainuun keskussairaalan tilat ja toiminnot uudistuvat vuoteen 2021 mennessä. Uusi sairaala palvelee koko Kainuun väestöä ja siinä toimivat maakunnan ympärivuorokautinen päivystys sekä keskeiset keskussairaalan erikoissairaanhoidon toiminnot, synnytys- leikkaus- ja osastohoidon, mielenterveys- ja päihdetyön sekä Kajaanin perusterveydenhuollon palvelut. Sairaalahankkeen laajuus on 46 000 brm2 ja kokonaiskustannusarvio 159 MEUR.

Hanke toteutetaan yhteisvastuullisella allianssimallilla, jonka osapuolina ovat Kainuun sote-kuntayhtymä, Sweco, Caverion ja Skanska.