Tiedote 22.01.2021

Kainuun soten yhtymähallitus käsittelee yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä

​​Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallitus käsittelee ensi keskiviikon kokouksessaan esitystä yt-menettelyn käynnistämisestä. Esityksen mukaan yhteistoimintaneuvottelut koskevat Kainuun soten kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä. Kainuun sotella on n. 3700 työntekijää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä, tukipalveluissa ja hallinnossa koko Kainuun alueella.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vaikean taloustilanteen vuoksi on jo pidempään tehty sopeutustoimia. Vuoden 2020 alijäämän ennustetaan olevan 8,7 M€ ja vuoden 2021 talousarvio on laadittu 16,9 M€ alijäämäiseksi. Lisäksi viime vuodelle kohdentuu takautuvasti palkkaharmonisoinnin kustannuksia yli 10 M€ ja 5,05 M€ vuodelle 2021.

Työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa kunnissa koskevan lain (449/2007) 4 §:n mukaan työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään sellaiset asiat, jotka koskevat henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa kunnan palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien välisessä yhteistyössä. Työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään myös asiat, jotka koskevat taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.

Tarvittavilla talouden sopeuttamistoimenpiteillä saattaa olla henkilöstövaikutuksia, jonka vuoksi kuntayhtymässä esitetään käynnistettäväksi yhteistoimintaneuvottelut. Edellisen kerran yt-neuvottelut käytiin vuoden vaihteessa 2019–2020.

Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo, että alijäämien taustalla ovat voimakkaasti tiukentunut kuntatalouden tilanne ja yleisen kustannustason nousu, jotka vaikuttavat myös sote-kustannuksiin. "Tuottavuutta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluissa tulee merkittävästi parantaa. Samoin joudumme yhdessä Kainuun kuntien kanssa käymään läpi palvelurakennettamme. Ratkaisuina etsitään toiminnallisia, rakenteellisia ja palvelurakennemuutoksia eikä ainoastaan leikata palveluita, sillä kainuulaiset täytyy hoitaa jatkossakin. Viime kerralla yt-neuvotteluissa pystyimme yhdessä henkilöstön kanssa löytämään ratkaisuja moniin kysymyksiin ja uskon, että rakentavalla tavalla onnistumme edelleen", jatkaa Ahopelto.

Lisätietoja:

Jyrki Komulainen, henkilöstöjohtaja (044 7970 239)
Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)