Tiedote 26.11.2020

Kainuun soten kausi-influenssarokotukset vuonna 2020 Kainuussa päättyvät – riskiryhmien varatut rokotusajat pyritään hoitamaan

Influenssarokotteisiin liittyvä kysyntä on ylittänyt rokotteiden saatavuuden niin Kainuussa kuin koko maassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (Thl) on kohdentanut Kainuun sotelle yhteensä 25 000 rokotetta ja ilmoittanut 25. marraskuuta, että rokotteita ei saada lisää. Riskiryhmiin kuuluvien jo varatut rokoteajat pyritään hoitamaan, mutta uusia ajanvarauksia tai avoimia rokotustilaisuuksia ei tehdä.

Rokotehalukkuus kasvanut

Rokotteiden hankkimisesta ja jakelusta Suomessa vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Koko maassa on tänä vuonna ollut jaossa 1,7 miljoonaa kausi-influenssarokotetta, josta Kainuu saa väestömääränsä ja aiemman menekin mukaisen osansa. Kainuun sote ei voi vaikuttaa alueelle kohdennettavien rokotteiden perusmäärään.

Vuonna 2020 kansalaiset ovat olleet halukkaampia ottamaan influenssarokotteita. Esimerkiksi koko maassa jouduttiin hävittämään viime vuonna lähes 300 000 käyttämätöntä rokotetta (n. 17 % tämän vuoden jakomäärään verrattuna). Kainuussa edellisen vuoden hävikin osuus on ollut valtakunnallista pienempi, n. 8 % (n. 1600 kpl).

Suuresta rokotekysynnästä huolimatta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle ja riskiryhmille kohdennetut kausi-influenssarokotukset 2020 pystyttiin Kainuussa toteuttamaan lähes täysimääräisesti.

 

Lisätiedot: vs. hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari (044 797 4668)