Tiedote 17.04.2020

Kainuun sote - pandemiatiedote 17.4.2020

Kainuussa on 17.4.2020 mennessä 49 laboratoriotesteissä, sekä kliinisissä tutkimuksissa todettua koronavirustartuntaa. Testejä on tehty noin 450.

Koronavirustestaus Kainuussa

Kainuun SOTE-kuntayhtymän toimipisteissä suoritettava COVID-19 koronavirustestaus on potilaalle tartuntatautilain nojalla maksuton. COVID-19 testausta suoritetaan omakustanteisesti Kajaanissa myös Mehiläisen ja Terveystalon toimipisteissä. Kainuun soten näytteenotto Kajaanin alueella tapahtuu KAKSn pandemiavastaanotolla ja muissa kunnissa terveysasemilla. Hengitystieinfektio-oireisen tulee olla yhteydessä puhelimitse omaan terveysasemaan tai 116 117 päästäkseen näytteenottoon.

20.4.2020 alkaen kainuulainen voi halutessaan käyttää myös Terveystalon tai Mehiläisen testipalvelua THL:n COVID-19 testaamiskriteeristön täyttyessä. Näyte COVID-19-tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Kohdentamatonta oireettoman väestön testausta ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista tehdä. Testaamiskriteeristön täyttyessä Kainuun SOTE-kuntayhtymä kompensoi oman testikustannuksensa suuruuden suoraan testin suorittajalle. 

Kompensaation suuruus 20.4.20 alkaen on 113,50€ alv 0% / testi ylimenevän osuuden jäädessä itse maksettavaksi. Menettely on voimassa toistaiseksi.
 

Terveydenhuoltopalveluissa ja sairaalassa ei ole kohonnutta koronatartuntariskiä

Kai­nuun so­te muis­tut­taa edelleen et­tä ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lui­hin ja sai­raa­laan on tur­val­lis­ta tul­la, ei­kä so­vit­tua hoi­toa tai laboratorioaikaa tu­le pe­rua. Mi­kä­li on tar­vet­ta ter­vey­den­huol­lon pal­ve­luil­le, hoi­toon ha­keu­tu­mis­ta ei tu­le vii­vyt­tää tai jättää väliin ko­ro­navirus­tar­tun­nan pe­lon vuok­si. Esimerkiksi pitkäaikaissairauksien kontrollikäynnit tulee hoitaa entiseen malliin, joissakin tapauksissa kontrollikäynti on mahdollista hoitaa myös etäkäynnillä.

Sai­raa­la­hoi­toa tar­vit­se­vat ko­ro­na­vi­rus­ta­pauk­set on eris­tet­ty, ei­vät­kä virusta kantavat tai hei­tä hoi­ta­va henkilökunta ole kon­tak­tis­sa mui­den po­ti­lai­den kans­sa. Hoi­to­hen­ki­lö­kun­nal­la on tark­ka oh­jeis­tus sii­tä, et­tei töi­hin tul­la jos on hen­gi­tys­tiein­fek­tion oi­rei­ta. Ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lö­kun­ta käyt­tää tarvittavissa asia­kas­kon­tak­teis­sa suojaimia. Päi­vys­tys­nu­me­ro 116 117 pal­ve­lee kii­reet­tö­mis­sä ta­pauk­sis­sa ja hätätilanteissa nu­me­ro 112.


Kysyttävää koronaviruksesta ja kriisiapua

Kainuun sote muistuttaa edelleen että 116 117 päivystysnumeroon tulee soittaa vain tilanteessa, jos vointi heikkenee ja on saanut hengitystieinfektion, joka merkittävästi huonontaa vointia ja tarvitsee arviota sairaanhoidon tarpeesta. Lievistä oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona. Hätätilanteessa soita 112.  Päivystysnumero ei ole tarkoitettu tiedusteluihin koronaviruksesta, vaan sitä varten on STM:n ”Tietoa koronaviruksesta” puhelinneuvonta 0295 535 535. 

Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi löytyy lisää tietoa koronaviruksesta sekä yhteystiedot mistä voi hakea apua sairastuessa tai kriisitilanteessa. Etusivun pandemiainfo -painikkeesta löytyy kaikki pandemiaan liittyvät ohjeet ja tiedotteet, sekä kriisiavun yhteystiedot.


Muistutus yleisistä ohjeista

Hyvä suojautuminen ja suhtautuminen jokaiseen hengitystieinfektioon kuin koronaan ovat tehokkaimpia toimenpiteitä tartunnan ehkäisemiseen.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt erittäin tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis kyläilyä, ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin. Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Huolellisen käsihygienian lisäksi kaikkia kosketuspintoja kuten oven kahvoja ja vastaavia käsiteltäessä on tartuntariski. Tämän vuoksi tehostettu siivous erityisesti kosketuspintojen osalta on tärkeää.

Tiedotus

Kainuun sote tiedottaa koronaviruksen tilanteesta Kainuussa päivittäin klo 14 mennessä. Soten kaikki pandemiaan liittyvät ohjeet ja tiedotteet löytyvät osoitteesta:
https://sote.kainuu.fi/pandemiainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedotteet