Tiedote 16.03.2020

Kainuun sote pandemiatiedote 16.3.2020

Kainuun koronavirustilanne

Kainuussa ei todettuja koronavirustapauksia. Tilanne 16.3.20 klo 12.

Ei flunssaisena ajanvarauspoliklinikoille

Mikäli olet flunssainen tai kärsit hengitystieinfektiosta, älä saavu ajanvarauspoliklinikalle. Ota yhteyttä poliklinikkaan ja sovi uusi aika. Mikäli kyseessä on määräaikaiskontrolli, joka ei vaadi fyysistä kontaktia, kysy mahdollisuutta hoitaa poliklinikkakäynti etänä, esimerkiksi puhelimitse.

Älä vieraile hoitokodissa flunssaisena

Mikäli olet flunssainen tai kärsit hengitystieinfektiosta, vierailu hoitokodeissa on kielletty. Koronaviruksen on todettu olevan erityisen vaarallinen ikäihmisille. Kaikkia vierailuja hoitokoteihin ei ole kielletty, mutta Kainuun sote pyytää harkitsemaan vierailun tarvetta ja olemaan yhteydessä hoitokodissa asuvaan omaiseen tai ystävään mieluummin puhelimitse.

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa

Kainuun soten puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet runsaiden koronavirusta koskevien kyselyjen vuoksi. Päivystyksen 116 117 numeroon tulee soittaa vain, jos vointi heikkenee ja tarvitsee arviota sairaanhoidon tarpeesta. Lievistä oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona.

Jos olet ollut tai epäilet olleesi tekemisissä koronavirukselle altistuneen henkilön kanssa, ei tarvitse reagoida, vaan voit elää normaalia elämää. Jos saa selkeän hengitystieinfektion, joka merkittävästi huonontaa vointia, tulee soittaa päivystyksen ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen.

Mikäli sinulla on kysyttävää koronaviruksesta, soita Sosiaali ja Terveysministeriön Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvontaan: 0295 535 535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on nyt mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Tiedotus

Kainuun sote tiedottaa koronaviruksen tilanteesta Kainuussa päivittäin. Soten tiedotteet aiheesta koostetusti: https://sote.kainuu.fi/pandemiainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedotteet