Tiedote 14.04.2020

Kainuun sote - pandemiatiedote 14.4.2020

Kainuussa on 14.4.2020 mennessä 46 laboratoriotesteissä, sekä kliinisissä tutkimuksissa todettua koronavirustartuntaa. Testejä on tehty noin 400.

thl.fi/koronakartta

Kainuun sote muistuttaa, että hyvä suojautuminen ja suhtautuminen jokaiseen hengitystieinfektioon kuin koronaan ovat tehokkaimpia toimenpiteitä tartunnan ehkäisemiseen.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt erittäin tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis kyläilyä, ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin. Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Huolellisen käsihygienian lisäksi kaikkia kosketuspintoja kuten oven kahvoja ja vastaavia käsiteltäessä on tartuntariski. Tämän vuoksi tehostettu siivous erityisesti kosketuspintojen osalta on tärkeää.


Kainuun sote ennakoi THLn ennusteen mukaisesti ja lisää vainajien säilytyskapasiteettia

Koronaviruspandemiaan liittyen Suomessa on 13.4.2020 mennessä menehtynyt 59 henkilöä. Menehtyneiden mediaani-ikä on ollut 81 vuotta. THL 27.3.2020 laskelman olettamana Kainuussa koronavirusinfektioon menehtyy yhteensä 76 henkilöä. Kainuun keskussairaalan vainajien säilytyskapasiteettia on lisätty vastaamaan THL:n ennustetta.

 

Tokmannin ja Seppo Saastamoisen lahjoittamat hengityssuojaimet koekäytössä kotihoidossa

Tokmannin ja Seppo Saastamoisen lahjoittamat, R-Collectionin valmistamat hengityssuojaimet ovat olleet Kainuun soten kotihoidon koekäytössä pääsiäisen aikana. Tavoitteena on saada koko 15 000 kpl määrä suojainta käyttöön noin kahden viikon aikana.


Kysyttävää koronaviruksesta ja kriisiapua

Kainuun sote muistuttaa edelleen että 116 117 päivystysnumeroon tulee soittaa vain tilanteessa, jos vointi heikkenee ja on saanut hengitystieinfektion, joka merkittävästi huonontaa vointia ja tarvitsee arviota sairaanhoidon tarpeesta. Lievistä oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona. Hätätilanteessa soita 112.

Päivystysnumero ei ole tarkoitettu tiedusteluihin koronaviruksesta, vaan sitä varten on STM:n ”Tietoa koronaviruksesta” puhelinneuvonta 0295 535 535.  

Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi löytyy lisää tietoa koronaviruksesta sekä yhteystiedot mistä voi hakea apua sairastuessa tai kriisitilanteessa. Etusivun pandemiainfo -painikkeesta löytyy kaikki pandemiaan liittyvät ohjeet ja tiedotteet, sekä kriisiavun yhteystiedot.

Tiedotus

Kainuun sote tiedottaa koronaviruksen tilanteesta Kainuussa päivittäin. Soten kaikki pandemiaan liittyvät ohjeet ja tiedotteet löytyvät osoitteesta:
https://sote.kainuu.fi/pandemiainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedottee