Tiedote 10.03.2021

Kainuun koronatilanne maan rauhallisin - Tutustu rokotuksiin liittyviin lisätietoihin ennen yhteydenottoa

Kainuun koronatilanne maan rauhallisin – suositukset ja rajoitukset ennallaan

Kainuussa koronaepidemia on tällä hetkellä koko Suomen rauhallisin. Positiivisten tulosten osuus kaikista Kainuussa otetuista testeistä on 0,2 % ja ilmaantuvuus on 4,2 / 100 000 / 14 vrk. Vartiuksen rajanylityspaikalla maahantulijoista testataan n. 97 %.

Kainuussa rajoitukset ja suositukset pysyvät ennallaan, ellei tilanteessa tule oleellista muutosta. Muun Suomen vaikeamman tautitilanteen vuoksi myös Kainuussa on noudatettava perusohjeita kuten lähikontaktien vähentämistä, maskien ja käsidesin käyttöä sekä turvavälien säilyttämistä ja matkustussuosituksia.

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille on voimassa kaikissa tilanteissa, missä turvavälejä ei voida taata.
  • Yleinen etätyösuositus on voimassa.
  • Etäopetussuositusta ei ole. Maskisuositus voimassa 2. asteella ja korkeakouluissa.
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään.
  • Alle 12-vuotiaiden ryhmäliikunnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12 - 17 vuotiailla suositellaan enintään 20 henkilön ryhmiä, 18 vuotta täyttäneiden osalta suositellaan yksilölajeja ryhmäliikunnan sijaan.
  • Enintään 20 henkilön kokoontumisrajoitus voimassa maaliskuun loppuun saakka.
  • Yksityistilaisuuksia järjestettäessä on vahvasti suositeltavaa, että kaikissa kokoontumisissa noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytäntöjä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Välttämättömät yksityiset juhlat suositellaan järjestämään mahdollisimman pienimuotoisina, ja hyödyntämään myös etäosallistumista sekä osallistujien jakamista pienempiin ryhmiin ja näiden sekoittumisen välttämistä.

”Toivottavasti tämä kehitys jatkuu. Yhtään hiihtolomailuun liittyvää tartuntaa alueella ei ole todettu. Yksittäisiä tapauksia näyttää esiintyvän, mutta toisaalta tiedämme, että tilanne voi muuttua nopeastikin”, kommentoi Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari. ”Kyllä Etelä-Suomen tilanne on huolestuttava; ilmaantuvuus on monikymmenkertaista ja brittivariantti on nyt hallitseva virustyyppi”.

Tutustu rokotuksiin liittyviin lisätietoihin ennen yhteydenottoa

Lisätietoja rokotusjärjestyksestä, sairausriskiryhmiin kuuluvista ja muista ohjeista on rokotusinfosivulla sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Tällä hetkellä rokotuksiin liittyviä kysymyksiä tulee runsaasti.

Pandemiapäällikkö Koukkari: ”Ymmärrämme toki, että tarpeita on erilaisia, mutta lähes kaikkiin kysymyksiin on jo tarjolla vastaus. Pyydämmekin kainuulaisia omatoimisesti tutustumaan rokotustiedotteisiin ennen yhteydenottoa terveyspalveluihin. Tämä auttaisi todella paljon ruuhkatilannettamme”.

Koronarokotuksiin voivat tällä hetkellä varata ajan

  • 1941 tai sitä ennen syntyneet
  • 16–69 -vuotiaat, joilla on elinsiirto- tai kantasolusiirre tai aktiivinen syöpähoito, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus tai vaikea keuhkosairaus.
  • yli 18-vuotiaat omaishoidettavat ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuva omaishoitaja iästä riippumatta.

Aika varataan soittamalla numeroon 044 709 3788. Takaisinsoittopalvelussa on ruuhkaa (vastausaika 1 – 3 vrk). Ikäihmisten rokotuksiin (1941 ja sitä ennen syntyneet) voivat varata ajan itse myös Omasoten nettiajanvarauksen kautta.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)