Tiedote 22.09.2020

Kainuulaisten COVID-19 potilaiden vasta-ainevasteen kehittyminen ja säilyminen -tutkimushanke on lähtenyt hyvin käyntiin

Kainuun Liitolta vuodelle 2020 rahoituksen saanut "Kainuulaisten COVID-19 potilaiden vasta-ainevasteen kehittyminen ja säilyminen" -tutkimushanke on lähtenyt hyvin käyntiin. Mittaustekniikan yksikkö toteuttaa hanketta yhteistyössä Kainuun soten kanssa.

Tutkimuksessa seurataan koronavirusta vastaan kehittyvien vasta-aineiden kehittymistä ja pysyvyyttä COVID-19 -diagnoosin saaneiden kainuulaisten verestä. Tutkittaviksi on kutsuttu COVID-19 diagnoosin saaneita Kainuulaisia potilaita ja lähes kaikki kutsutut ovat lähteneet mukaan tutkimukseen. Vasta-ainevasteen pysyvyyttä seurataan kahdella näytteenottokerralla: 1-2kk ja 1 vuosi diagnoosin saamisen jälkeen. Ensimmäisissä mittauksissa vasta-aineita on havaittu valtaosassa tutkimukseen osallistuneiden verinäytteissä. Hankkeen aikana kerätään myös sylkinäytteitä. Tarkoituksena on tutkia, muodostuuko sylkeen mitattavia koronavasta-aineita ja korreloivatko vasteet verinäytteisiin. Näytemateriaalina sylki on verta helpompi kerätä ja tutkimuksessa selvitetään sen soveltuvuutta pikamittauskehitykseen.