Tiedote 27.04.2018

Euroopan investointipankki jatkaa terveydenhuollon rahoitusta Suomessa: lainapäätös Kainuun uudelle sairaalalle

 

  • 78 MEUR laina Kainuun keskussairaalan uudisrakentamis- ja peruskorjaushankkeelle
  • Kainuun uusi sairaala tuottaa erikoissairaanhoidon lisäksi myös perusterveydenhuollon palveluita  

Euroopan investointipankki (EIP) on myöntänyt 78 miljoonan euron lainan Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle. Lainalla rahoitetaan Kainuun uuden sairaalan rakentamista Kajaanissa. Nykyiset vanhentuneet sairaalarakennukset puretaan ja korvataan uusilla samalla kun käyttöön jääviä osia peruskorjataan. Tilainvestoinnit tukevat myös terveydenhuollon palveluiden uudistamista ja tehostamista.

Keskeisten erikoissairaanhoidon alojen lisäksi uudessa sairaalassa toimivat myös Kajaanin alueen perusterveydenhuollon palvelut sekä eräitä sosiaalihuollon toimintoja. Tilojen ja toiminnan suunnittelussa on erityisesti painotettu sote-palveluiden integraatiota. Myös henkilökunnan työn sujuvuuteen on panostettu monin eri toiminnallisin ja teknisin ratkaisuin.

”Nyt tehty päätös yhdessä muiden viimeaikaisten rahoituspäätösten kanssa vahvistaa EIP:n tavoitetta tukea suomalaista terveydenhuollon toimialaa”, sanoo EIP:n Pohjois-Euroopan toiminnoista vastaava varapääjohtaja Alexander Stubb. “On välttämätöntä, että kaikkialla Suomessa on saatavilla huippuluokan terveydenhuoltoa, myös Kainuun kaltaisilla harvaan asutuilla alueilla. Pankki voi olla ylpeä voidessaan tukea tätä hanketta”, toteaa Stubb.

Kainuun sote -kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto korostaa uuden sairaalan myötä kehittyviä digitaalisia palveluita. ”Kainuun uusi sairaala on esimerkki älykkäästä sairaalasta, jonka toiminnot eivät rajoitu sen seiniin. Täällä toimintojen uudistamisen merkitys on vielä keskeisempää kuin isoissa kaupungeissa”, kommentoi Ahopelto.

Eib2 26.4.2018
Allekirjoitustilaisuus 26.4.2018 (@EIB)

 

Taustatietoa:

Euroopan investointipankki (EIP) on Euroopan unionin jäsenvaltioiden omistama rahoituslaitos, joka tarjoaa pitkäaikaista investointirahoitusta unionin tavoitteiden edistämiseksi. Vuonna 2017 pankki myönsi suomalaisille hankkeille rahoitusta yli 1,3 miljardia euroa. Viimeisen viiden vuoden aikana EIP on rahoittanut suomalaista terveydenhuoltosektoria yli miljardilla eurolla.

Kainuun keskussairaalan pääosat ovat valmistuneet 1969. Lisätietoja uudisrakentamishankkeesta:

http://www.kainua-allianssi.fi/ http://kainua-allianssi.fi/media

Mediakontaktit:

EIB: Tim Smit, +352 691 286423, t.smit@eib.org  –  Twitter and  Instagram

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: Maire Ahopelto, +358 44 777 3033, maire.ahopelto@kainuu.fi

Kuvat @EIB