Tiedote 23.12.2020

Ensimmäiset koronarokotteet Kainuussa annetaan etulinjan henkilöstölle vuoden vaihteessa

Valtioneuvosto on 22.12 antanut koronarokotuksia koskevan asetuksen, jossa säädetään rokotusten järjestämisestä ja rokotusjärjestyksestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti rokotukset aloitetaan koronan hoitoon ja tutkimuksiin osallistuvasta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä. Rokotteet saapuvat maahan aluksi pienissä, n. 10 000 rokotteen erissä, joten toiminta käynnistyy vaiheittain.

Kainuuseen ensimmäinen noin tuhannen rokotteen erä saapuu vuoden vaihteessa. Tämän hetken tiedon mukaan ensimmäisinä viikkoina voidaan rokottaa noin 1500 ammattilaista, jotka työskentelevät ns. koronaetulinjassa. Ensihoidon, keskussairaalan päivystyksen sekä teho- ja valvontaosaston lisäksi rokotteet annetaan ensin koronatestausta tekeville sekä osalle avohoidon vastaanotoista ja osasto- ja hoivapalveluiden yksiköistä. Myöhemmin saapuvissa rokotuserissä edetään kotihoidon ja muiden sote-palveluiden henkilöstöön.

”Saamme ensi vaiheessa hieman enemmän rokotteita kuin ennakoimme. Pystymme ensimmäisten erien myötä rokottamaan jo noin puolet Kainuun soten henkilöstöstä, joka on erittäin hyvä taso”, kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Rokotteiden varastointi edellyttää ns. ULT-säilytystä (alle -70 C:n lämpötilaa), jonka kapasiteetti Kainuussa on riittävä. Rokotusten aloittamiseen on valmius viimeistään viikolla 1.

Rokotteet ovat tutkimusten mukaan tehokkaita ja turvallisia

Käytettävä rokote on EU:n myyntiluvan 21.12. saanut Pfizer-Biontechin rokote, joka edellyttää kahden rokoteannoksen antamista kolmen viikon välein.

Kansainvälisen yhteistyön ja poikkeuksellisen resursoinnin myötä rokotekehitys on edennyt tavanomaista nopeammin. Normaaleista testikäytännöistä ja turvallisuudesta ei kuitenkaan ole joustettu. Nyt käyttöön otettavassa rokotteessa käytetään RNA-tekniikkaa, jossa vaikutus perustuu viruksen pintaproteiinin vasta-ainereaktioon. Rokotteessa ei siis käytetä itse virusta tai sen osia, eikä siitä voi sairastua Covid-19 tautiin. Rokote voi herättää pistoskohdassa paikallisreaktion tai lieviä ohimeneviä muita oireita kuten väsymystä tai lämmön nousua. Nämä ovat merkki vasta-ainereaktion käynnistymisestä ja ovat tavallisia rokotteisiin liittyviä vaarattomia oireita.

Tutkimusten mukaan kahden annoksen antama suoja koronavirusta vastaan on 95 % ja ehkäisee siten erityisesti vakavalta sairastumiselta. Lisätietoja saa Thl:n rokotesivuilta.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)