Tiedote 20.03.2021

Ei uusia tartuntoja - AstraZenecan koronarokotteen antaminen keskeytetty

Perjantain aikana Kainuussa ei ole todettu uusia koronatartuntoja.

 

AstraZenecan koronarokotteen antaminen keskeytetty

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on 19.3. ilmoittanut keskeyttävänsä AstraZenecan koronarokotteen antamisen Suomessa. Kyseessä on varotoimi verisuonitukokseen liittyvien lääketieteellisten riskitekijöiden arvioimisen ajaksi.

Tilanne arvioidaan ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3. THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Varotoimi johtuu erittäin harvinaisesta veren hyytymishäiriöön liittyvästä mahdollisesta riskitekijästä. Euroopan lääkeviranomaisen EMAn tiedossa on 18 tapausta lähes 20 miljoonasta AstraZenecan valmisteella rokotetusta henkilöstä. Lisätietoja asiasta on Thl:n verkkosivuilla.

Tilanteen johdosta Kainuun sote peruu ensi viikoksi asiakkaille annetut ajat niiden osalta, joille oli varattu kyseisen rokotteen pistosaika. Asiakkaille ilmoitetaan peruutuksesta tekstiviestillä.

Takaisinsoittojonossa oleville ei toistaiseksi vastata alle 70-vuotiaille, joille on ollut suunnitteilla AstraZenecan rokote.

 

75-vuotiaat kainuulaiset voivat varata koronarokotusajan Omasoten verkkopalvelussa

Rokotusvuorossa oleville 1946 syntyneille ja sitä vanhemmille suositellaan ajan varaamista Omasoten nettivarauksen kautta. Puhelinajanvarauksessa (044 709 3788) on ruuhkaa, joten verkossa ajan saa nopeammin ja helpommin itselle sopivana hetkenä.

Kainuun sote muistuttaa, että normaalitilanteissa yksi soittokerta riittää puhelinpalveluihin soitettaessa. Puhelu jää muistiin ja henkilölle soitetaan takaisin mahdollisimman pian.

Koronarokotuksen ajanvarauksen peruutukset tehdään joko Omasoten kautta tai soittamalla numeroon 040 6780590.

 

Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)