Tiedote 18.11.2020

Ei uusia koronatartuntoja Kainuussa – Valmisteilla matkailua tukevia toimia

Koronatilanne Kainuussa on edelleen perustasolla ja rauhallinen. Viimeisimmät tartunnat on havaittu 11. marraskuuta ulkomaalaisilla urheilijoilla, jotka testattiin rutiinimenettelyn mukaisesti 72 tuntia maahantulon jälkeen.

Alueella ei ole sairaalahoidossa olevia koronapotilaita. Perustason maskisuositus on voimassa 25.11. saakka.

Kainuun sote ottaa käyttöön uuden koronatestin ajanvarauslinjan. Soittamalla 040 165 0020 voi jatkossa suoraan varata ajan Kainuun keskussairaalan drive-in testauspisteeseen. Mikäli tarvitset myös arvion hoidon tarpeesta, soita päivystysapuun 116 117 (tai lankapuhelimesta 08 6156 6000).

Matkailun tarpeisiin valmisteilla toimenpiteitä

Kainuussa Vuokatin urheiluopiston kanssa toteutettava ns. urheilijakupla on osoittautunut toimivaksi. Ammattiurheilijat voidaan turvallisesti pitää erillään muista kontakteista ja koronatestein varmistautua terveystilanteesta. ”Toimivuus tarkoittaa juuri viime viikon tartuntojen tilannetta, jossa lähtömaan testeistä huolimatta urheilijat ovat vain omissa ryhmissään ja 3 vrk:n kuluessa Suomeen tulosta heidät testataan uudelleen”, selventää Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Kainuussa valmistellaan yhteistyössä matkailutoimialan kanssa käytäntöjä koti- ja ulkomailta saapuville matkailijoille. Matkailijat ja yritykset ohjeistetaan testauksesta, kustannuksista, karanteenista ja muista tarvittavista käytännöistä.

Ulkomailta suuntautuvan vapaa-ajan matkailun käynnistyminen edellyttää kansallisen tason päätöksiä, mutta Kainuussa on hyvä toimintavalmius turvallisten käytäntöjen toteuttamiseksi. Menettelyillä halutaan tukea maakunnan aluetaloutta ja mahdollisimman normaalin elämän jatkumista.

Muistutus suosituksista

Korona-aikana suositellaan juhlien ja tapahtumien viettoa pienissä ryhmissä, etätapahtumina ja asiaankuuluvin varotoimin järjestettynä. Esimerkiksi työpaikoilla kannattaa huolellisesti punnita riskejä henkilöstön kokoontumisesta samoihin tiloihin. Perustasolla on noudatettava hygieniaohjeita, maskisuosituksia ja tarpeettomien lähikontaktien välttämistä.

Harrastuksissa ja tapahtumissa yli 50 hengen tilaisuuksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.

Kainuun sote tiedottaa koronatilanteesta seuraavan kerran 25.11. tai tilanteen muuttuessa. Lisätietoja koronatilanteesta on koottu Kainuun soten verkkosivuille.