Tiedote 07.06.2021

Opintolainaan liittyvät ongelmat näkyvät aikuissosiaalipalveluissa

Opintolainoihin liittyvät ongelmat ilmenevät aikuissosiaalipalveluissa riskinä nuorten velkaantumiselle ja asunnottomuudelle.  Erityisinä haasteina nähdään itsenäistyvien nuorten rahan käytön hallinnan puutteet ja siitä aiheutuvat seuraukset.

Valtion takaama opintolaina on opintoetuus, joka on nostettavissa lukukausittain. Kaikki opiskelijat eivät osaa jaksottaa opintolainaa kuukausittain elämiseen, vaan opintolaina käytetään kokonaisuudessaan jo kesken lukuvuoden usein muuhun kuin elämisen perusmenoihin tai opintokustannusten kattamiseen.

”Aikuissosiaalipalveluissa on havaittu, että kyseessä on rakenteellinen ongelma, joka voi synnyttää nuorten ylivelkaantumista, luottotietojen menetystä ja asunnottomuutta sekä altistaa mielenterveys- ja riippuvuusongelmille. Pahimmillaan opintolainan hyvä tarkoitus kääntyy näin itseään vastaan”, kertoo Kainuun soten aikuissosiaalipalveluiden johtava sosiaalityöntekijä Veera Rinne.

Perustoimeentulotukea ei myönnetä lainaa saaneille

Toimeentulotuen hakeminen ei ratkaise nuoren ongelmaa. Kela ei myönnä perustoimeentulotukea, koska opintolaina otetaan tulona huomioon koko myönnetylle ajanjaksolle, esimerkiksi puolen vuoden ajalle.

Moni nuori käyttää opintolainan jo tammikuussa, vaikka sen pitäisi riittää kesäkuun loppuun asti. Opintolainalla on voitu ostaa esimerkiksi auto tai se on käytetty pelaamiseen. Mikäli tällaisessa tilanteessa vuokrat tai muut laskut jäävät maksamatta, kulutusluotot tai pikavipit usein pahentavat velkakierrettä.

Aikuissosiaalityössä joudutaan usein selvittämään monimutkaisia nuorten tilanteita, jotka olisivat vältettävissä ennakkoon. Elämänhallintaa opettelevien nuorten aikuisten tilapäiset vaikeudet voivat pitkittyä ja vaikuttaa myös tulevaisuuden näkymiin maksuhäiriömerkintöinä tai merkittävänä velkataakkana.

Sosiaalityöntekijät ehdottavat muutoksia opintolainakäytäntöihin

Nuorten tukemisen ja neuvonnan lisäksi tarvitaan myös muutoksia opintolainajärjestelmään. Aikuissosiaalipalveluiden ammattilaiset kokevat nykytilanteen vakavana, mutta pienillä muutoksilla asiaa voitaisiin parantaa.

”Suomessa on ainutlaatuinen opintotukijärjestelmä, johon myös opintolaina liittyy. Sitä tulisi kuitenkin kehittää lainsäädäntöä muuttamalla. Esimerkiksi lainaerien maksaminen kuukausittain palkan tapaan ehkäisisi ongelmien syntymistä. Kuukausinostoista ei saisi kuitenkaan aiheutua lisäkustannuksia opiskelijalle, mutta onhan myös pankkien etu pitää asiakkaat maksukykyisinä”, esittää kehittäjäsosiaalityöntekijä Anne Tuikka Kainuun sotesta.

Lisätietoja:

• Veera Rinne, johtava sosiaalityöntekijä, veera.rinne@kainuu.fi, 044 7167036

• Anne Tuikka, kehittäjäsosiaalityöntekijä, anne.tuikka@kainuu.fi, 044 797 0363