Tiedote 26.07.2021

Kuusi uutta tartuntaa – tilanne Kajaanissa edelleen huono

Kainuussa on todettu sunnuntaina kuusi positiivista koronatestitulosta, joista kolme jo aiemmin karanteenissa olleilla. Yksi näistä on Kajaanissa ja kaksi ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä, jotka eivät kirjaudu Kainuun tartuntalukuihin. Kaksi muuta tartuntaa ovat myös Kajaanissa, ja yksi tapaus on vielä selvityksessä. Sairastuneille altistuneet noin 10 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Tartunnanjäljityksen tietojen perusteella Kajaanissa on voinut altistua koronatartunnalle seuraavissa kohteissa:

  • PeeVeeBar yöllä pe 16.7. artistikeikan aikana
  • Lungibaari Grön pe-la 16 - 17.7 sekä la-su 17.- 18.7. noin klo 00 - 02 
  • LadyLinen kuntosali (ei ryhmäliikunta) 19 - 22.7. klo 9 - 12.

Kainuun prikaati on eilen tiedottanut Kajaanin varuskunnassa kahdella varusmiehellä olevasta koronatartunnasta. Altistuneita on yhteensä 125 ja heidät on varotoimenpiteinä asetettu erilleen muista. Puolustusvoimat vastaa asiaan liittyvästä tiedottamisesta.

Koronaepidemian kiihtyminen Kainuussa keskittyy lähinnä Kajaaniin. Muissa Kainuun kunnissa tartuntoja on viime viikolla todettu Sotkamossa ja Kuhmossa.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on 91,7 / 100 000 / 14 vrk. THL:n tartuntatilastoissa Kainuun ilmaantuvuus on tätä suurempi. Ero voi johtua muualla tilastoiduista asukkaista tai ulkomaalaisten rekisteröitymisestä alueelle; asiaa selvitetään parhaillaan.

Kesätapahtumissa ei tietoa tartunnoista – varovaisuuteen syytä myös jälkikäteen

Riski altistua koronatartunnalle on kohonnut koko maassa lisääntyvien tartuntojen vuoksi. Tapahtumissa, yleisötilaisuuksissa ja ravintoloissa on syytä yleiseen varovaisuuteen, vaikka näitä koskevia varsinaisia rajoituksia ei olekaan voimassa. 

Kaikissa oman perheen ulkopuolisissa kontakteissa on suositeltavaa noudattaa yli kahden metrin turvavälejä tai käyttää kasvomaskia. Yleisötapahtumissa on noudatettava annettuja ohjeita.

Yleisötapahtumista leviäviä tartuntoja ei ole tullut Kainuussa tietoon. Sen sijaan ihmisten aktiivinen liikkuminen etenkin viikonloppuisin näkyy voimakkaasti tartuntaluvuissa. ”Merkittävä osa tartunnoista on peräisin yksityisistä kokoontumisista tai tapaamisista ja näistä edelleen jatkuvista ketjuista, selventää Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola. ”Mikäli kontakteja on ollut runsaasti esimerkiksi kesätapahtumissa, on jälkikäteenkin syytä olla varovainen ja hakeutua tarvittaessa koronatestiin”.

Kansalaisilla monenlaista huolta ja kysyttävää koronatilanteesta

Kesän aikana huonontunut koronatilanne on lisännyt julkista keskustelua ja yhteydenottoja myös Kainuussa. Ihmisten huoli näkyy myös viestien sävyssä. ”Yhtäältä on väsymistä tilanteeseen ja toisaalta vaaditaan kovempia toimia. Syitä ja syyllisiä tartuntojen lisääntymiseen mielellään etsitään, ja myös asiattomien viestien ja perättömien tietojen levittäminen on lisääntynyt”, kertoo Kainuun soten viestintäpäällikkö Terho Pekkala.

Kainuun sote viestii päivittäin tartuntatilanteesta ja koronaohjeista sekä median että omien kanaviensa välityksellä. ”Tuskin Suomessa missään voi jäädä epätietoiseksi koronatilanteesta tai sen edellyttämistä toimista. Nyt ollaan kuitenkin erilaisessa tilanteessa kuin esimerkiksi viime talvena – tapauksia on enemmän ja niihin liittyvät tapahtumat moninaisempia, jotka vaikeuttavat erityisesti jäljityksen tilannetta”, jatkaa Pekkala.

Lisätietoja koronatilanteesta ja -rokotuksista Kainuun soten netistä sote.kainuu.fi.

 

Lisätiedot:

- vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola 044 797 4872

- viestintäpäällikkö Terho Pekkala 044 7970 269