Tiedote 13.10.2021

Koronatartuntojen määrä Suomessa kasvussa – rokotekattavuuden parantaminen yhä tärkeää

Koronatartunnat ovat Suomessa lokakuun aikana lisääntyneet, vaikka testaus on samaan aikaan merkittävästi vähentynyt. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on nyt samalla tasolla kuin viime talvena, kun laajat sulkutoimet määrättiin.

Koronatilanne on huonontunut erityisesti alhaisen rokotekattavuuden maissa, kuten Itä-Euroopassa ja Baltiassa. ”Tilanne voi muuttua myös meillä, ellei väestötason rokotuskattavuutta saada korkeaksi. Jos Kainuussakin tuhansia ihmisiä jättäytyy kokonaan rokotussuojan ulkopuolelle, on pandemian pitkittyminen selvää. Rokotukset ovat olleet helposti tarjolla, joten kyse on nyt lähinnä yksilöiden valinnoista ja näillä on sitten vaikutuksia muun yhteisön toimintaan”, arvioi nykytilannetta Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Kainuussa koronan ilmaantuvuus on tällä hetkellä 50–60 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Viikoittain tartuntoja on todettu parikymmentä. Karanteeneja määrätään edelleen lähinnä rokottamattomille altistuneille. Esimerkiksi Kajaanissa on alkuviikolla uusia karanteeneja määrätty yli 50.

Rokottamattomille tai vajaan rokotesarjan saaneille suositellaan edelleen varovaisuutta. Erityisesti osallistumista korkean riskin tilanteisiin suositellaan harkitsemaan tarkkaan, jotta tartuntoja ja altistumisia voidaan vähentää.

Suositukset edelleen voimassa – vältä altistamasta muita

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on päättänyt pitää alueen koronavarotoimia koskevat suositukset voimassa. Kainuussa koulujen maskisuositus päättyy 22.10. ja yleinen etätyösuositus 31.10. Niin sanotuissa matalan riskin tapahtumissa maskisuositus päättyy 22.10, mutta keski- tai korkeariskisissä tilanteissa suositus jatkuu toistaiseksi.

”Koronatestit jatkuvat erityisesti vajaan rokotesarjan tai kokonaan rokottamattomien osalta. Lieväoireisia kahteen kertaan rokotettuja ei rutiinisti testata, mutta on hyvä muistaa, että oireisena ei tule altistaa muita olipa kyse mistä infektiosta tahansa. Tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiset ohjaavat arvioinnin perusteella jatkotoimiin”, ohjeistaa Olli-Pekka Koukkari.

Kainuun keskussairaalan drive-in koronanäytteenotto siirtyy torstaina 14.10 sairaala-alueen eteläreunalle eli Palokankaan puoleisen parkkialueen kulmaan. KAKS:n koronanäytteenotto on muuton vuoksi suljettu 13.10. Rajakadun näytteenottopiste Kajaanissa toimii 15.lokakuuta saakka päivittäin klo 8-16. Muissa Kainuun kunnissa näytteenotto tehdään terveysasemilla. Yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät Kainuun soten netistä.

Koronapassista odotetaan lisätietoja

Valtakunnalliset säädökset ja ohjeet ns. koronapassista ovat valmisteilla. Tavoitteena on mahdollistaa yhteiskunnan toimintojen normalisointi myös mahdollisesti pahenevassa epidemiatilanteessa. Passilla tapahtumiin, ravintoloihin ja vastaaviin osallistuvat voivat todentaa oman tilanteensa rokotusten, sairastetun koronataudin tai negatiivisen testin osalta.

Tarkemmat yksityiskohdat ja käytännöt eivät ole vielä tiedossa. Käytännössä menettely tarkoittaa kuitenkin, että niillä, joilla on todennettu vastustuskyky joko rokotuksen tai sairastetun infektion kautta voivat osallistua normaalisti pikkujouluihin, konsertteihin ja yökerhoihin vaikka pandemiatilanne jatkaisi pahenemistaan.

Influenssarokotukset käynnistyvät marraskuussa

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat kausi-influenssarokotukset ikääntyneille ja muille riskiryhmille käynnistyvät Kainuussa 15. marraskuuta. Rokotuspaikat ja -ajankohdat tiedotetaan marraskuun alussa lehti-ilmoituksilla sekä Kainuun soten verkkosivuilla.

Samalla on mahdollista rokottautua omakustanteisesti pneumokokkitautia vastaan, joka erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla voi aiheuttaa vakavan sairastumisen, kuten keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen tai verenmyrkytyksen. Pneumokokkibakteeri leviää pisaratartuntana.

Myös riskiryhmiin kuulumattomien on mahdollista rokottautua omakustanteisesti kausi-influenssaa ja pneumokokkia vastaan.

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668