Tiedote 17.09.2020

”Henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta” -Maailman potilasturvallisuuspäivä torstaina 17.9.2020

Maailman terveysjärjestö WHO:n perustamaa Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään 17.9.2020. Tämän jo toista kertaa vietettävän päivän tavoitteena on parantaa tietoisuutta potilasturvallisuudesta sekä lisätä kansalaisten osallistamista terveydenhuollon tulevaisuuteen liittyvissä asioissa ja kehittää kansainvälisiä toimia potilasturvallisuuden parantamiseksi ja potilaille aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

Vuoden 2020 teema on ”Henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta”. Päivän teema painottaa sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuuden ja potilas- ja asiakasturvallisuuden merkitystä ja edellytystä potilas- ja asiakasturvallisuudelle. Suomessa puhumme potilas- ja asiakasturvallisuudesta, joka kattaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoidon, hoivan ja palvelut niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Koronaviruspandemia on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti suurin koko ihmiskuntaa uhkaava haaste, ja terveydenhuollon potilasturvallisuus on suuremmassa kriisissä kuin koskaan ennen. Pandemia on rasittanut terveydenhuoltoa kaikkialla maailmassa täysin ennennäkemättömällä tavalla. Terveydenhuoltojärjestelmät tarvitsevat terveydenhuollon ammattilaisia toimiakseen, ja osaava ja motivoitunut henkilöstö on ratkaiseva tekijä turvallisen hoidon takaamisessa. Koronaviruspandemia on nostanut esiin niitä valtavia haasteita, joita terveydenhuollon ammattilaiset työssään kohtaavat. Stressaavassa ympäristössä työskentely lisää terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuusriskejä. Näitä ovat esimerkiksi tartunnan saaminen ja viruksen levittäminen terveydenhuoltolaitoksen sisällä, henkilönsuojaimien rajallinen määrä tai niiden riittämätön käyttö, muiden tartuntoja estävien ja rajoittavien toimien puutteellisuus sekä olosuhteiden aiheuttamat virheet, jotka voivat vaarantaa sekä potilaat että työntekijät. Monissa maissa terveydenhuollon työntekijöillä on kohonnut tartunnan, väkivallan, onnettomuuden, leimautumisen, sairastumisen ja kuoleman riski.

Maailman potilasturvallisuuspäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta terveydenhuollon henkilöstön turvallisuuden tärkeydestä ja tarpeesta lähestyä potilasturvallisuutta kokonaisvaltaisesti. Henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta” on siksi valittu vuoden 2020 maailman potilasturvallisuuspäivän teemaksi. Se painottaa terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuuden ja potilasturvallisuuden yhtymäkohtia, jotka kiteytyvät sloganissa ”Turvallinen työntekijä, turvallinen hoito ja hoiva.” Slogan korostaa, että potilasturvallisuuden varmistaminen edellyttää turvallista työympäristöä.

Kansainvälisen kampanjan tunnuksena ovat oranssilla värillä valaistut monumentit, maamerkit ja muut julkiset kohteet. Oranssin värin on tarkoitus osoittaa kunnioitusta ja kiitollisuutta kaikkia terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan.

Kainuussa valaistaan sairaala ja muistetaan potilasturvallisuuspäivänä syntyviä lapsia oransseilla villasukilla

Juhlistamme Kainuun sote –kuntayhtymässä Maailman potilas- ja asiakasturvallisuuspäivää erilaisilla tempauksilla mm. valaisemalla uuden sairaalan pääsisäänkäynnin oransilla värillä , potilasturvallisuuspäivänä syntyvät kainuulaiset pienokaiset saavat oranssit sukat lämmittämään pikku varpaita. Lisäksi palkitsemme vuoden potilas-ja asiakasturvallisuusteosta  kuntien tartuntataudeista vastaavat lääkärit ja hoitajat.

Oheisesta linkistä pääsette katsomaan WHO videota vuoden 2019 valaistuksesta https://www.youtube.com/watch?v=Mgegig3EYkU&feature=youtu.be&app=desktop

Lisätietoja: https://www.vaasankeskussairaala.fi/potilas--ja-asiakasturvallisuuden-kehittamiskeskus/asiantuntijoille/ajankohtaista/who-potilasturvallisuuspaiva/