Perhehoito

Kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden perhehoito on osa- tai ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Perhehoito tarjoaa kiinteän lähiyhteisön, perheen arkeen liittyviä kuntoutumista edistäviä ihmissuhteita, joka päiväisiä kodin askareita, yksilöllistä hoitoa ja turvallisuutta. Perhehoidettavalla on perhekodin muihin jäseniin tasavertainen asema. Perhehoito voi olla lyhytaikaista, osavuorokautista tai pitkäaikaista ja se sopii kaikenikäisille.

Pitkäaikainen perhehoito voi olla joko itsenäiseen elämään suuntaava välivaihe tai pysyvä asumisen ja elämisen järjestely. Perhehoito on vaihtoehto palveluasumiselle. Lyhytaikainen perhehoito on tarkoitettu kehitysvammaisen tai vammaisen henkilön kotona asumisen tukemiseen tai mahdollistamaan omaishoitajien vapaiden toteutumisen. Lyhytaikaista perhehoitoa voidaan järjestää enintään 90 päivää vuodessa.

Lisätietoja kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden perhehoidosta ja perhehoitajuudesta saa perhehoidon sosiaaliohjaajalta puh 044 715 6935 tai palvelusuunnittelijalta puh 044 750 2799. Mikäli olet kiinnostunut asumisesta perhehoidon asumisjärjestelyin, ota yhteyttä oman kunnan vammais- ja kehitysvammapalvelujen sosiaalityöntekijään tai -ohjaajaan.

Haluaisitko perhehoitajaksi?


Kainuun soten yhtymähallitus on 10.10.2018 § 211 hyväksynyt 12.9.2018 päivitetyn perhehoidon toimintaohjeen voimaan 1.11.2018 alkaen toistaiseksi.


Kainuun soten yhtymähallitus on 16.12.2019 § 354 hyväksynyt perhehoitajille maksettavat palkkiot ja korvaukset 1.1.2020 alkaen.

Perhehoitoon liittyvät lomakkeet ovat vammaispalveluiden lomakesivuilla.

Vammais- ja kehitysvammapalvelujen lyhytaikaisen perhehoidon ilmoituslomakkeen voi täyttää sähköisesti Omasotessa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Löydät laskun Omasotesta lomakkeista ja kyselyistä sosiaalipalvelujen alta. Omasoteen pääset tämän linkin kautta omasote.kainuu.fi