Hoito synnytyksen jälkeen

Tervetuloa synnytysosastolle 4


Osastollamme hoidetaan raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä sekä vastasyntyneitä

Osastolla vauvat ovat ympärivuorokautisessa vierihoidossa äidin luona, mikäli äidin ja vauvan vointi sen sallii. Näin vanhemmilla on parhaiten mahdollisuus tutustua vauvaan ja hänen tarpeisiinsa. Vierihoito auttaa imetyksessä, maidon nousussa ja varhaisessa vuorovaikutuksessa. Puoliso/tukihenkilö ja vauvan sisarukset ovat tervetulleita osastolle osallistumaan vauvan hoitoon ilman vierailuaikoja. Muiden vierailuja synnyttäneiden luona ei sallita infektioriskin takia. Pyrimme työvuorojen puitteissa siihen, että sama hoitaja olisi kanssanne mahdollisimman monena päivänä. Työvuorojen vaihteessa on raporttiaika, noin klo 7–7.30, 13–14 ja 20.30–21. Näinä kellonaikoina pyrimme tekemään vain kiireelliset hoitotoimenpiteet.

Perhehuone
Osastolla on perhehuoneita, joissa puoliso/tukihenkilö voi olla maksutta äidin ja vauvan kanssa ympäri vuorokauden. Suihkussa puoliso voi käydä osastolla olevassa miesten suihkutilassa. Perhehuoneessa majoittuva puoliso/tukihenkilö saa nauttia maksuttoman aamu- ja iltapalan osaston keittiöstä. Lounas/päivällinen on puolisolle/tukihenkilölle omakustanteinen.

Ruokailu
Aamu- ja iltapala on katettu osaston potilaskeittiöön klo 7.30–8.30 ja 18.30–19.30.
Lounas ja päivällinen tarjotaan osaston päiväsalissa. Voit toki ruokailla myös huoneessasi.
Osaston keittiöstä voi väliaikoina itse hakea syömistä ja juomista.
Kanttiini palvelee 2. kerroksessa ma–to klo 8–17 ja pe 8-16, viikonloppuisin se on suljettu.

Vaatetus ja hoitotarvikkeet
Synnyttäneille äideille on osastolla kylpyhuone, jonka kaapeista löytyy pyyhkeitä ja vaihtovaatteita. Siteitä on vessoissa. Tiheät siteenvaihdot ja alapesut vähentävät infektioriskiä synnytyksen jälkeen. Potilashuoneen kaapissa on liinavaatteita, joita voi itse vaihtaa tarpeen mukaan. Omia vaatteita saa myös käyttää osastolla.
Vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita on lastenhoitohuoneessa. Potilashuoneissa on hoitopöytä.

Rintojen hoito
Imetyksen alkupäivinä rinnanpäät voivat olla arat, mutta arkuus helpottaa muutamien päivien kuluessa.  Rintoihin voi tulla myös haavaumia, paras ennaltaehkäisy on huolehtia oikeasta imuotteesta. Arkoihin rinnanpäihin voi imetyksen jälkeen puristaa muutaman rasvaisen maitopisaran, antaa ilmakylpyjä tai käyttää rintavoidetta.
Maidon noustessa rinnat kasvavat ja niissä esiintyy kuumotusta ja turvotusta. Samalla maitomäärä lisääntyy selvästi. Olo saattaa tuntua epämukavalta, mutta helpottaa tiheiden imetysten avulla jo muutamassa päivässä.
Joskus turvotus on niin voimakasta, että se aiheuttaa kipua äidille ja vaikeuttaa imetystä.
Suihku tai lämpimät kääreet (esim. märkä pyyheliina tai lämmin kauratyyny) ennen imetystä helpottavat herumista. rintaa voi myös kevyesti hieroa tai sivellä rintakehästä nänniin päin.  Hieromista voi jatkaa imetyksen aikana. Jos kiristys imetyksen jälkeen on edelleen voimakasta, voi rintoja vielä lypsää.
Imeytyksen välillä voit helpottaa rintojen turvotusta kylmillä kääreillä tai kaalinlehdillä. Kylmää kannattaa laittaa rinnoille vasta imetyksen jälkeen, jottei maidon heruminen hidastu.
On tärkeää, että imetys tuntuu hyvältä. Jokainen äiti ja vauva ovat erilaisia ja hyvä imetys voi merkitä eri asioita. Äidillä on oikeus päättä mitä hän imetykseltä haluaa. Pyrimme antamaan jokaiselle äidille yksilöllistä imetysohjausta. Toivomme, että otatte rohkeasti esille mieltänne askarruttavat asiat.

Kännykän ja tietokoneen käyttö
Kännykkää voi käyttää rajoituksetta, pyydämme kuitenkin huomioimaan mahdollista huonekaveria. Mikäli vauvanne on hoidossa vastasyntyneiden tarkkailuosastolla, tarkasta kännykän käyttömahdollisuus!!.
Omaa tietokonetta voi käyttää osastolla. Käyttö vaatii oman nettiyhteyden.

Fysioterapeutti
Osastolla on mahdollisuus fysioterapeutin lantionpohjan lihasharjoitteluohjaukseen ja liikuntaneuvontaan. Tarvittaessa fysioterapeuttiin voi olla yhteydessä  myös  kotiutumisen jälkeen.
Os 4/ fysioterapeutti puh. 044 797 4218

Kotona synnytyksen jälkeen
Lapsi tuo elämään paljon sisältöä ja iloa, mutta muuttaa jo totuttua elämäntapaa ja parisuhdetta. Vanhemmat kasvavat vanhemmuuteen omalla tavallaan. Vanhemmuus on sitoutumista ja vastuuta uudesta perheenjäsenestä. Avoin ja lämmin keskustelu parisuhteen sisällä helpottaa uudessa elämäntilanteessa. Kotona päivälepo ja kotitöiden jakaminen auttaa synnyttänyttä toipumisessa. Levon lisäksi säännöllisellä liikunnalla ja ulkoilulla kuntoudut nopeasti.