Eläinlääkintä ja ympäristöterveys

Ympäristöterveydenhuolto on osa kuntien vastuulla olevaa kansanterveystyötä. Sillä tarkoitetaan yksilön ja hänen elinympäristönsä terveydensuojelua. Ympäristöterveydenhuollon tulosalueeseen kuuluvat seuraavat vastuualueet;

 

- eläinlääkintähuolto

- terveysvalvonta

 

Eläinlääkintähuollon tehtäviä tekevät praktikko-, hygieenikko- ja hyvinvointieläinlääkärit. Praktikkoeläinlääkäreille kuuluvat mm. peruseläinlääkäripalvelut, eläintautilain mukaiset tehtävät ja päivystys. Hygieenikko- ja hyvinvointieläinlääkäreiden toiminta-alueena on koko maakunta. Hygieenikkoeläinlääkärin tehtäviin kuuluvat hygienialain mukaisten laitosten valvonta ja eläinperäisten elintarvikkeiden valvonta. Hyvinvointieläinlääkärin tehtäviin kuuluvat kotieläinten terveydenhuolto, maitohygieniavalvonta ja eläinsuojelu. Päivystysalueita on kaksi; eteläinen (Kajaani, Kuhmo, Sotkamo) ja pohjoinen (Hyrynsalmi, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Suomussalmi).   

Terveysvalvonnan tehtäviä ovat elintarvikevalvonta, asuinhuoneistojen ja muiden huoneistojen valvonta, talous-, uimavesi- ja uima-allasvesivalvonta, tupakkalain mukainen tupakkatuotteiden myynnin ja mainonnan valvonta ja tupakointikieltojen valvonta sekä eläinsuojelulain mukainen valvonta.

   

Ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen, puh. 08 6155 2830/ 044 710 0830

Tehdaskatu 11, 87100 Kajaani

sähköposti: paivi.nykanen ät kainuu.fi